Laat ondernemerschap groeien

Victor Veldhof 06 10 80 25 64
Mark van der Steen 06 10 89 37 06
Bart van der Heiden 06 10 45 15 38
Hans van Boxtel 06 57 32 70 06
Rob Pagen 06 24 77 65 64

VICTOR VELDHOF ONDERSTEUNT HORECA-ONDERNEMER LOES THEUNISZ

Red Lemon vraagbaak voor ‘Welkom Thuis’

Horecaondernemer Loes Theunisz is de trotse eigenaresse van Welkom Thuis, een knusse brasserie op een van de mooiste locaties in het bruisende stadshart van Helmond.

Sinds drie jaar weet Loes zich ondersteund door Victor Veldhof van Red Lemon, die optreedt als vraagbaak en uitkomst biedt als complexe of onverwachte ondernemersvraagstukken op tafel liggen. “Ik kan me amper voorstellen dat er een tijd was waarin we géén maandelijks overleg hadden.”

Brasserie Welkom Thuis is een horecabedrijf met een missie waar onder regie van Loes ongeveer twintig jongvolwassenen met een verstandelijke beperking of arbeidshandicap werken. Ondersteund door begeleiders verrichten ze alle voorkomende werkzaamheden die horen bij een horecabedrijf: bar, keuken, afwas, kassa en natuurlijk bediening. Als er even tijd over is, gaan de medewerkers andere klussen niet uit de weg en wordt bijvoorbeeld de stadstuin geveegd.

“In 2013 heb ik het roer omgegooid en dit pand aan de Markt gevonden om mijn eigen horecabedrijf te starten”, vertelt Loes, die eerder werkzaam was als marketing- en communicatiedeskundige voor een groot advocatenkantoor. “Ik sloot me destijds aan bij lunchroomketen Brownies & Downies maar inmiddels heb ik de naam gewijzigd in Welkom Thuis”, zegt ze fier. ,,De naam klinkt zo positief!”

De lunchroom in Helmond is sinds de zomer van 2022 een brasserie waar in de avonduren gedineerd kan worden en kinderen én volwassenen bovendien de allerlekkerste pannenkoeken van de menukaart kiezen. ,,Ook zijn wij open voor een borrel. In onze binnentuin is plaats voor feesten en partijen. De variatie is groot en dat maakt het ondernemen nóg leuker.”

GROENE STADSOASE: BINNENTUIN

Als zakelijk en financieel regisseur is Victor namens Red Lemon drie jaar geleden met Welkom Thuis in aanraking gekomen. “Binnen mijn netwerk hoorde ik over het unieke concept van Loes’ onderneming. Eenmaal in contact met Loes werd duidelijk dat ze worstelde met meer ondernemersvraagstukken. Sindsdien hebben we maandelijks overleg en ben ik beschikbaar als vraagbaak en sparringpartner.”
Victor, die zelf ook een horeca-achtergrond heeft, bracht Welkom Thuis in kaart en heeft samen met Loes veel zaken beter gestroomlijnd. “We hebben de structuur van het management en de organisatie versterkt, zijn aan de slag gegaan met inkoop en administratie en hebben het digitaal verkeer geoptimaliseerd”, vertelt Victor. “Dit stelt Loes in staat optimaal te sturen op maandcijfers; ze heeft volledig inzicht in alle financiën.”
Loes knikt: “Door elke maand met Victor te overleggen, zie ik bovendien alle ontwikkelingen veel beter en weet ik waar bijsturen eventueel vereist is. Dat geeft rust en vertrouwen, ruimte voor nieuwe ideeën. Blijven ontwikkelen is een belangrijk doel bij Welkom Thuis.”

ACADEMIE

Welkom Thuis is gehuisvest in een monumentaal herenhuis dat in 1872 – dit jaar 150 jaar geleden – werd gebouwd in opdracht van een Helmondse fabrikant. Sinds 1927 deed het dienst als bank; de robuuste kluis bevindt zich nog altijd binnen de muren van de brasserie. “Het is een schitterend pand op een toplocatie”, vertelt Loes als ze een rondleiding geeft. Het terras zit lekker vol, binnen wordt in en rond de keuken gewerkt aan allerlei verse gerechten. ,,De achtertuin is een verborgen parel”, vindt ze. ,,Wie op de Markt staat, verwacht niet dat we zo’n mooie grote tuin hebben.”
Het team van Loes bestaat uit zo’n twintig jongvolwassenen in de leeftijd van 17 tot ongeveer 30 jaar, die ze liefkozend ‘mijn kids’ noemt. “De jongeren beginnen vaak met een stage vanuit het voortgezet speciaal onderwijs. Als de stage bevalt kunnen ze hier na hun schoolcarrière blijven werken.” Bijzonder is dat sinds kort de Welkom Thuis Academie bestaat. “Alle medewerkers kunnen op onze academie certificaten halen op de onderdelen bar, afwas, tablet, kassa en bediening. Wie alle certificaten bezit, krijgt een diploma.”

MOOIE TOEKOMST

Na een pittige coronaperiode gloort een mooie toekomst voor Welkom Thuis. Gasten genieten van de bediening door de ‘kleurrijke mensen’ waaruit Loes’ enthousiaste team bestaat. Ze waarderen de menukaarten waarop veelal lokale en regionale producten de boventoon voeren, zoals ambachtelijk ijs uit Bakel en ontelbare theesoorten van een lokale leverancier om de hoek, in hartje Helmond.
De tomaten worden intussen geteeld in de eigen achtertuin. En de appels? Die groeien in de binnentuin, pal naast het tuinterras. Zodra ze rijp zijn, worden ze geplukt en duiken ze smaakvol op in de zelfgemaakte appeltaart. Welkom Thuis!

Bezoek hun website www.welkomthuishelmond.nl of ga gewoon spontaan eens langs om je te laten verrassen!

foto: Victor Veldhof & Loes Theunisz