Laat ondernemerschap groeien

Victor Veldhof 06 10 80 25 64
Mark van der Steen 06 10 89 37 06
Bart van der Heiden 06 10 45 15 38
Hans van Boxtel 06 57 32 70 06

MARK VAN DER STEEN VRAAGBAAK VOOR EIGENAREN IJSSALON/CHOCOLATERIE

Passie en creativiteit komen samen bij De Dames

‘Vanaf dag één hebben we enthousiast gas gegeven.’ John en Janine van der Linden zijn sinds 1 mei 2022 de trotse eigenaren van De Dames IJssalon & Chocolaterie met winkels in Oirschot en Son. Een halfjaar na hun vliegende start hebben ze geen seconde spijt van hun besluit om deze zaak met naam en faam te gaan runnen. De overname was complex en soms tijdrovend, maar werd gestroomlijnd door bedrijfsadviseur Mark van der Steen (50) van Red Lemon.

De Dames IJssalon & Chocolaterie is een begrip in Oirschot, Son en wijde omgeving. Liefhebbers kloppen aan voor ambachtelijk bereid ijs in veel afwisselende en verrassende smaken, een onmetelijk chocolade-assortiment en natuurlijk cadeauartikelen die aansluiten bij het seizoen. Op maat gemaakte relatiegeschenken, chocoladeworkshops en kinderfeestjes maken het aanbod van De Dames compleet.

TOEKOMSTPLANNEN

‘Onze accountant Zicht op Zaken heeft ons op het spoor gezet om eens na te denken over deze overname’, blikt Janine (48) terug. ‘Omdat hij ook werkte voor beide grondleggers van De Dames, wist hij van onze én hun toekomstplannen’, vult John (52) aan. ‘Ik heb meer dan dertig jaar een kapsalon gerund en wilde na een moeilijke coronaperiode de bakens eens verzetten’, motiveert Janine de nieuwe uitdaging. ‘Als kapster ben je elke dag creatief. Die creativiteit vind ik ook bij De Dames.’
John is horeca-kok en runt met zijn broer een cateringbedrijf. ‘IJs maken is me niet vreemd en ik wil met De Dames nieuwe markten aanboren’, vertelt John, die een opleiding volgt om de ijsbereiding verder te verfijnen. ‘Ik ben er van overtuigd dat we de ijsafzet kunnen vergroten, bijvoorbeeld binnen de catering. Het aanbieden van relatiegeschenken zoals kerstpakketten voor ondernemingen is een groeimarkt.’ Janine vult aan: ‘Onze workshops zijn een schot in de roos, zonder dat we er reclame voor maken. Elke workshop zit vol.’
Alle chocoladeproducten betrekken John en Janine bij Geruba Chocolade in Schinnen. ‘Hun ambachtelijke werkwijze sluit naadloos aan bij onze filosofie’, stelt het ondernemerspaar. ‘Geruba werkt uitsluitend met gecertificeerde topchocolade van Callebaut en Belcolade, die je kunt omschrijven als duurzaam, honderd procent ambachtelijk, sociaal en internationaal.’

HAALBAAR

Bij de overname van De Dames zijn John en Janine niet over één nacht ijs gegaan. Via-via ontmoetten ze Mark van der Steen, die een verkennend gesprek hield om alle wensen en ideeën kritisch tegen het licht te houden. ‘Ik heb John en Janine uitgedaagd een bedrijfsplan te schrijven om hun passie en creativiteit in kaart te brengen, maar ook te onderzoeken of hun overnameplan écht haalbaar was’, blikt de bedrijfsadviseur van Red Lemon terug.
Hij vervolgt: ‘Een bedrijfsovername is een mooie droom, maar het is mijn taak om samen met mijn klanten helder te krijgen dat niet alles op het spel gezet wordt. Het is belangrijk dat ondernemers geen onnodige financiële risico’s lopen, weloverwogen tot een besluit komen en hun investering terug kunnen verdienen. Bij de overname van De Dames werden prima omzetcijfers overlegd en zijn er voldoende indicatoren dat hier succes te behalen is.’
‘Mark heeft ons van de eerste verkenning tot en met de financiering en de gang naar de notaris ondersteund’, vertelt John. ‘Er kwam veel bij kijken hoor’, verzucht Janine. ‘De Dames bestaat namelijk uit een huurpand in Oirschot en een kooppand in Son. We hadden ook te maken met het betalen van goodwill, de overname van inventaris en natuurlijk ervaren personeelsleden die we graag aan ons wilden binden.’

ACTUELE ZAKEN

John en Janine blijven gebruik maken van de diensten van hun Red Lemon-bedrijfsadviseur. ‘Het is fijn dat Mark een vinger aan de pols houdt en zo nu en dan met ons aan tafel schuift om ontwikkelingen in kaart te brengen’, vindt John. Naast financiële vraagstukken doelt hij op tal van zaken waarmee alle ondernemers momenteel worstelen, zoals inflatie, stijgende energieprijzen en de roep om verduurzaming.
Bij De Dames zijn zes medewerkers in vaste dienst; op zomerse piekdagen en drukke feestdagen in december en weekenden worden vijf oproepkrachten ingezet. De medewerkers zijn werkzaam in de ijssalon/chocolaterie, maar helpen ook mee bij de workshops en het samenstellen van diverse relatiegeschenken. ‘We worden soms gevraagd voor grote opdrachten’, straalt John. ‘Zo heeft NS ons laatst uitgenodigd duizend chocoladecreaties te maken van het Centraal Station in Amsterdam.’
Daar staat de kleinschaligheid van Oirschot tegenover. ‘Een paar deuren verderop vind je ’t Bint’, wijst Janine. ‘Dat is een streekwinkel die wordt gerund door vrijwilligers en producten aanbiedt van mensen die verbonden zijn aan zorginstellingen GGzE en Severinus. Op de dagbesteding vouwen en plakken cliënten onze verpakkingsmaterialen op afroep. Zo dragen we heel lokaal een maatschappelijk steentje bij.’

De Dames IJssalon & Chocolaterie is gevestigd aan de Markt 16 in Oirschot en de Nieuwstraat 2 in Son. Meer weten? Kijk op www.dedames.net of breng spontaan een overheerlijk bezoek aan één van hun zaken!

Foto: Links Mark van der Steen, rechts John en Janine van der Linden.