Laat ondernemerschap groeien

Victor Veldhof 06 10 80 25 64
Mark van der Steen 06 10 89 37 06
Bart van der Heiden 06 10 45 15 38
Hans van Boxtel 06 57 32 70 06
Rob Pagen 06 24 77 65 64

MARK VAN DER STEEN KLANKBORD VOOR ONDERNEMERSGEZIN VAN OIRSCHOT

Regio ontdekt waterbuffelboerderij D’n Buff

‘Kom achterom!’ Een krijtbord op het erf van D’n Buff nodigt passanten gastvrij uit een bezoek te brengen aan de waterbuffelboerderij in het buitengebied van Boxtel. Vier jaar geleden gooiden Frens en Wendy van Oirschot het roer drastisch om en verruilden ze hun rundveestapel voor een kudde Aziatische waterbuffels. Nu zijn ze genomineerd voor de prestigieuze landelijke titel ‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2023’ en kan tot eind maart gestemd worden. De stem van bedrijfsadviseur Mark van der Steen van Red Lemon hebben ze al binnen…

 

De waterbuffels van de familie Van Oirschot zijn inmiddels een begrip in Boxtel en omgeving. Het publiek weet de weg naar de boerderijwinkel en de boerderij-automaat prima te vinden. Wandelaars en fietsers houden graag even halt om de waterbuffels van dichtbij te bekijken en te zien hoe ze relaxen in en om een poel. ‘Zodra de lente aanbreekt en het gras twee kontjes hoog is, gaan ze naar buiten’, vertelt Frens (49). ‘De weilanden zijn kort geleden bemest, dus de waterbuffels moeten nog even geduld hebben.’

Nichemarkt

De geschiedenis van D’n Buff gaat terug tot 2018, toen Frens met echtgenote Wendy (48) het roer omgooide en besloot te stoppen met hun rundveebedrijf. Een onontkoombaar maar ook emotioneel besluit omdat drie generaties eerder de kiem voor het boerenbedrijf werd gelegd. ‘Twee jaar eerder zijn we samen gaan nadenken over de toekomst van ons rundveebedrijf’, blikt Frens terug. ‘Wendy en ik werkten allebei 40 uur en runden daarnaast deze koeienboerderij. Maar we hielden nauwelijks geld over en dan wordt het tijd om knopen door te hakken.’

De toekomstverkenning was een woelige ontdekkingsreis waarbij allerlei opties de revue passeerden. ‘Natuurlijk hebben we overwogen om ons bedrijf te stoppen’, blikt Frens terug. ‘Onze zoon Thijm (20) heeft echter een veehouderij-opleiding op mbo-school Yuverta afgerond en stond te trappelen om mee te draaien. Daarnaast maakten we kennis met Aziatische waterbuffels en hebben we de stoute schoenen aangetrokken. Waarom? We waren op slag verliefd op deze prachtige dieren en zagen brood in deze nichemarkt.’

Referentiekaders

Bedrijfsadviseur Mark van der Steen van Red Lemon kwam kort na de start van D’n Buff in beeld. ‘We kenden elkaar al lang maar raakten opnieuw in gesprek tijdens een bijeenkomst van voetbalvereniging ODC op ons bedrijf’, vertelt Frens. ‘Het verhaal van Frens en Wendy was voor mij als oud-bankier erg herkenbaar en maakte me enthousiast. Samen hebben we verkend hoe we iets voor elkaar kunnen betekenen’, gaat Mark verder.

Hij vervolgt: ‘Vooral het feit dat een waterbuffelboerderij tamelijk onbekend is en er geen financiële referentiekaders bestaan, intrigeert me. Voor veel financiers is de dienstverlening aan rundvee- en varkenshouderijen met vaste kengetallen gesneden koek. Bij een waterbuffelboerderij liggen de kaarten heel anders en dat boeit me. Na een goed gesprek hebben we het vertrouwen in elkaar uitgesproken en ben ik met én voor de familie Van Oirschot aan het werk gegaan.’

Ondernemingsplan

Mark is eerst en vooral een klankbord voor Frens en Wendy. ‘Ik vind het belangrijk om ze als ondernemers scherp te houden en met de cijfers in de hand duidelijk te maken waar kansen en bedreigingen liggen’, vertelt hij. ‘Ik stimuleer ze te denken als MKB’ers en de deuren open te zetten en actief samenwerkingen op te zoeken.’

Frens: ‘Mark brengt veel deskundigheid mee waarvan D’n Buff de vruchten plukt. Hij adviseert ons bij onderhandelingen met leveranciers en afnemers en ondersteunt ons in de communicatie met de bank. Samen hebben we een gedegen ondernemingsplan geschreven waarin we cijfers met een goed verhaal onderbouwen. Let wel, het is soms vallen en opstaan omdat we opereren in een nichemarkt en veel zaken pas gaandeweg ontdekt worden, zoals de ideale grootte van de veestapel en de melkproductiecyclus.’
Hij vervolgt: ‘Soms leidt dat tot pittige discussies omdat we allebei direct zijn en geen blad voor de mond nemen. Dat zet ons echter wel aan het denken en helpt bepaalde beslissingen wel of juist niet uit te voeren.’ Mark: ‘Een bepaalde keuze bewust níet maken, is óók een keuze! Als je er maar over nagedacht heb en op voorhand niets uitsluit.’

Stikstofuitstoot

De waterbuffelkudde van D’n Buff telt bijna 160 runderen. Twee stieren zorgen voor het nageslacht. Frens, lachend: ‘De natuur doet z’n werk op ons erf. We werken niet met kunstmatige inseminatie en laten het graag aan de dieren zelf over. Daarnaast werken we zonder antibiotica en kom je nergens op ons bedrijf kunstmest tegen. Heel belangrijk: omdat waterbuffels veel minder eten dan koeien, hebben we de stikstofuitstoot van ons bedrijf met meer dan 50 procent kunnen reduceren.’

Frens, Wendy en Thijm, die kort geleden is toegetreden tot de maatschap, verdienen hun boterham met de verkoop van waterbuffelmelk, die wordt opgehaald en verwerkt tot onder meer mozzarella, burrata, kaas, karnemelk, yoghurt, vla en ijs. Het vlees van de waterbuffels is verkrijgbaar in de boerderijwinkel. Het assortiment omvat onder meer worstenbroodjes, hamburgers, worstjes, gehakt, bitterballen en kroketten, die op ambachtelijke wijze in Limburg worden geproduceerd.

Samenwerking

‘Bijzonder is de samenwerking met lokale ondernemers’, vertelt Frens. ‘Het IJscafé in Boxtel gebruikt onze waterbuffelmelk voor de productie van ambachtelijk ijs. Als je bij horecazaak ’t Tweespan, ook in Boxtel, een hamburger bestelt, is die gemaakt van ons waterbuffelvlees.’ Particuliere klanten zijn welkom in de boerderijwinkel, die elke vrijdag geopend is. De staldeuren die toegang bieden tot de boerderij-automaat staan alle dagen wagenwijd open.

Excursies maken het pakket van D’n Buff compleet. ‘Veel schoolklassen komen op ons bedrijf een kijkje nemen’, glundert Frens. ‘Samen met de VVV hebben we enkele excursies opgezet waarvoor veel interesse is bij bedrijven en overheden. Daarnaast organiseren we rondleidingen, proeverijen en lunches. Met succes; de regio heeft D’n Buff écht ontdekt.’ Tot genoegen van de bedrijfsadviseur van Red Lemon, die regelmatig aan komt waaien. Aanbellen is niet nodig; net als iedereen gaat ook Mark gewoon achterom…

Waterbuffelboerderij D’n Buff is gevestigd op het adres Nergena 16 in Boxtel. Internet: www.dnbuffwaterbuffelboerderij.nl

Stemmen op D’n Buff kan op www.agrarischondernemer.nl